Enerji nedir?
Enerjinin kelime anlamı: Etkinlik, faaliyettir. (1)
Enerjinin korunması yasası, birimleri, ölçümünün hesaplanması gibi teknik detaylara girmeden bedenimizde enerji nasıl üretilir konusundan bahsedelim.
Yaşam dediğimiz zaman akla gelen ilk şeylerden biri, yukarıda bahsettiğimiz etkinlik yada faaliyet gördüğümüz organizma yada ortamın kendisi diye biliriz. Örneğin eğer bir kesme şeker büyüklüğünde bir toprak parçasını incelersek, milyonlarca canlıyla karşılaşabiliriz. Bu durumda etrafımızda havada, suda, toprakta, hatta bedenimizin kendisi canlılığını nasıl sürdürmektedir. İşte bu aşamada canlılık yada “etkinlik yada faaliyetin” devamı için ihtiyaç duyduğumuz unsurlardan biri de enerjidir.
Yürümek, düşünmek, görmek, duymak hatta yemek yemek yada yediğimizi sindirmek için bile enerjiye ihtiyacımız var.
Bedenimizde bir tek hücrenin hareketi için enerji gereklidir, bu durumda yaşayan bütün hücrelerimizde, her saniye, her saat hatta her gün enerjiye ihtiyacımız var. Bedenimizdeki bu enerji ihtiyacı için yenilenebilir enerji sistemi olan “Adenosine triphosphate” yani ATP var edilmiştir. hücre içinde gerçekleşen tüm biyokimyasal aktiviteler aslında bu molekül vesilesiyle gerçekleşir.
dinlenme halindeki bir insan günde yaklaşık 45 kg ATP’ ye ihtiyaç duyar, ancak bedenimizde günün herhangibir anında ölçülen ATP miktarı 1 gr’ mı geçmez. Bunun nedeni ATP molekülünün depolanmamasıdır. Bunun yerine anlık ihtiyaca göre paketler halinde hazırlanmaktadır. Bu yüzden çok hızlı bir şekilde ATP üretilebilmelidir, nitekim 1 saniyede 100 trilyon hücremizde 10 milyon ATP her an üretilmekte ve kullanılmaktadır.
Şimdi arkamıza yaslanıp düşünelim, bedenimizdeki bütün canlı hücreler her biri kendisi için ihtiyaç duyduğu ATP molekülünü ihtiyacı kadar üretmelidir. Bu sorumluluk bir insana verilseydi mutlaka hatalar yada gecikmeler oluşacak, bunun sonucunda da kusurlu yaşam şartları oluşacaktı.
Bütün bu detaylar ancak düşünen, araştıran insanlar için net ve kesin bilgi özelliği kazanacağı için bize düşen okumak, düşünmek ve yaratılışımız hakkında düşünmek.
Onlar, ayakta iken, otururken, yan yatarken Allah’ı zikrederler ve göklerin ve yerin yaratılışı konusunda düşünürler. (Ve derler ki:) “Rabbimiz, Sen bunu boşuna yaratmadın. Sen pek yücesin, bizi ateşin azabından koru.”(Al-i İmran Suresi, 191)
1. http://tr.wikipedia.org/wiki/Enerji
İlk Yorum Sizden Gelsin