“Çulha” kelimesi Türk Dil Kurumunca “el tezgâhında bez dokuyan kimse” olarak tanımlanmış. Yuvasını özenle dokuyan bu kuşa çulha kuşu denilmesinin sebebi işte bu yüzdendir.
Çulha kuşları dalları oldukça dikenli olan akasya ağaçlarına kurarlar bu sayede yuvalarına saldıran avcıları caydırır. Düşmanlarını şaşırtmak için ayrıca pek çok boş yani sahte yuva yaparlar.
Erkek çulha kuşlarının uzun ve korunaklı ağaç dallarına özenle yaptığı yuvaları dişilerin beğenisine sunar. Dişi çulha kuşu eşini yuvanın kalitesine göre seçer.
Dişi çulha kuşu yumurtladıktan sonra yuvanın içinde gizli bir bölmede yumurtaları bir süre gizler. Bu sayede erkeği henüz yumurtlamamış gibi zannetmesini sağlar. Bu yöntem ile erkeğin kendisini terk etmesini önlemiş olur. Ancak bir süre sonra dişi çulha kuşu yuvayı terk edip yumurtaların bakımını babaya bırakır.
Aklı ve bilinci olmayan canlıların hayret ve hayranlık uyandıran davranışlarının tesadüfi süreçlerle oluşamayacağı açıktır. Akıl ve vicdan sahibi her insan bu davranışların ancak ve ancak tüm canlıların hakimi ve kainatın yüce Mimarı olan Allah’ın gücü ve denetimi altında ortaya çıkabileceğini kolaylıkla kavrayacaktır. Allah Kuran’da bu gerçeği bizlere şöyle bildirir:
Sizin yaratılışınızda ve türetip-yaydığı canlılarda kesin bilgiyle inanan bir kavim için ayetler vardır.
Casiye Suresi, 4
İlk Yorum Sizden Gelsin