"Enter"a basıp içeriğe geçin

Bitki Dünyasından Bir Anekdot

Okuma Süresi: 4 dakika

Yeryüzünde tüm canlılar yediği besinler ile yaşamlarını devam ettirirler, bununla birlikte zannedildiğinin aksine bitkiler yada yapraklar fotosentez işlemini sadece kendi yaşamlarını devam ettirmek için yapmazlar. Bu şekilde düşünüldüğünde bitkiler adeta bizim için yaratılmış özel bir ecza dolabı gibidir.


Bitkiler içerdikleri mineral ve vitaminler ile adeta bizim için yaratılmış özel bir ecza dolabı gibidir.

Yediğimiz bir çok sebze içerdiği C, A, tiamin, niasin, folik asit gibi vitaminler ve kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum gibi minerallerle ve çözülebilir-çözülemez lifli yapılarıyla tam birer sağlık kaynağıdırlar. Yediğimiz ve içtiğimiz besin kaynaklarının büyük bir bölümünü yapraklar dolayısıyla bitkiler oluşturur.

Kekik Bitkisi

Baklagiller familyasından olan kekik Haziran ayından Ekim ayına kadar olan süreçte , çorak topraklarda yetişen, boyu 15-40 cm ulaşan bir bitkidir. Bitkiyi topladıktan sonra güneşli havalarda kurutulur. Kekik bitkisi içinde ; Timol , Karvakrol , Sinop, Lilanol  ve Borneal maddelerini içeren % 1 oranında uçucu yağ , acı esanslar , Tanen , Flavonit ve Tripenoit bulundurur.

Avrupa’daki büyük veba salgınını resmeden bir tablo

Geçmişte bulaşıcı hastalıkların tedavisinde, hatta veba salgınında başvurulan kokulu bitkilerden biride kekik olmuştur.

Günümüzde yapılan araştırmalarda Kekiğin güçlü antiseptik özellikleri olduğu ortaya çıkarılmıştır. Özellikle kekik yağı çok etkin bir mikrop öldürücüdür. Timol adı verilen kekik yağı ilaç yapımında kullanılmaktadır. Besin takviyesi özelliğinin yanında, grip, nezle yada anjin gibi hastalıklarda zayıf çocukların tedavisinde iştah açıcı olarak ve yeni hastalıktan kurtulmuş bireylerin canlılık kazandırmak için kekik kullanılmaktadır. 

Baharat dünyasında çok önemli bir yere sahip olan kekik ile hazırlanan içeceğin yani (diğer bir deyimle) Anzer çayının aşağıdaki gibi faydaları olduğu düşünülmektedir:

Öksürük , Bronşit gibi solunum yolu hastalıklarında kullanılır.
 Kekik suyu ve Kekik yağı harici olarak cilt yüzeyine uygulandığında mantar gibi hastalıkların tedavisine iyi gelir.
Antioksidan etkisi vardır.
Antioksidan etkisi vardır.
İçinde bulundurduğu “Thymol” (Timol) yaşlanma karşıtı etki gösterir.
Gaz ve şişkinlik gibi sindirime bağlı sorunların tedavisinde kullanılır .
Kekik suyu  Antiseptik özellik gösterir.Mikrop önleyici özelliği ile akne ve sivilce tedavisinde kullanılır.
Salgı bezlerinin düzenli çalışmasını sağlar.
Bağırsak solucanlarını düşürmeye yarar.
Çocuklardaki kansızlığı giderir.
Kilo vermeye yardımcı olur.
Ağız kokusunu gidermeye yarar.

Doğada hiçbir şey “boşuna” var edilmiş değildir. Diğer bir deyişle hiç bir şey alelade boş ve amaçsız değildir. Biraz derin düşünen herkes, bitkilerdeki bu detayların tamda bizim yaşam şartlarımız için özel olarak var edildiğini anlar. Bunu bilmek insanın kişiliğinde parıltılı bir pencerenin aralanmasına vesile olur.

Kendisini seven, sağlığının ve konforunun artmasını dileyen, onu koruyup kollayan “Üstün bir Akıl” olduğundan emin olur.

Derin düşünen insanlar, bize verdiği süslü-rengarenk “hediyeleri” her gördüğünde O Üstün Akla yani Yaratıcımız olan Allah’a olan sevgisi, bağlılığı artar.

Kaynaklar:

  • Lesley Bremness, Herbs, Eyewitness Handbooks, Dorling Kundersley, Singapore, 1997, s.132
  • İçerik ve konu detaylarında vermiş olduğu değerli katkı ve ilham için Beyza hanıma da teşekkürü bir borç biliyoruz.
  • “Yeşil Mucize Fotosentez” isimli kitap, Sayfa 67.
User Review
4.5 (2 votes)

İlk Yorum Sizden Gelsin

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak.