"Enter"a basıp içeriğe geçin

Sivrisinekler Nasıl Görür

Okuma Süresi: 3 dakika

Termal Kameralı Sivrisinek Gözü

Sivrisineğin ısı algılayıcıları, 1/1000 derecelik hassasiyette ısı farklarını algılayabilecek kapasitede yaratılmışlardır. Sivri sineklerdeki bu organın adı “Tarsi” organıdır.

Şu ana dek yapılmış en hassas termal kameraların 1/10 hassasiyetinde olduğu düşünüldüğünde* bu oranın ne derece yüksek olduğu anlaşılabilir.

tam bir teknoloji harikasıdır, bunu anlayabilmek için sivrisineğe biraz daha yakından bakmak gerekiyor.

Tamda bu noktada düşünülmelidir ki, termal kameralar son yüz yıl içerisinde geliştirilen bir teknolojidir, daha öncesinde böyle bir konunun farkında bile değildik.

Ayrıca termal görüntüleme teknolojisi binlerce mühendis ve bilim adamının binlerce günlük mesaileri sonucu ortaya çıktığı bilinmesine rağmen, Darwinistler sivrisineklerde ki “Tarsi” organının üstün özelliklerini “yeterince zaman verirseniz olur” şeklinde açıklamaktadırlar. 🙂

Sivri sinekler buna yakın bir görüş ile avlarını tespit ederler. Tabi bunun için havanın biraz serinlemesini beklerler.

Böylece, ihtiyacı olduğu protein kaynağı olan kanı, tamda olması gereken konumdan yani termal olarak tespit ettiği damardan alabilmektedir.

Birçok sivri sinek türünde sadece dişi olanlar kan emerler. Sivrisinekler yumurta üretecek ham maddenin sağlanabilmesi için bunu yaparlar. Öğle sıcağında sivrisinekler serin yerlerde akşama kadar havanın serinlemesini beklerler. Hava serinlediğinde av başlar, bütün teknolojik donanım tek hedefe yoğunlaşmıştır. Potansiyel avlar taranır. Tarama işlemi için aşağıdaki mühendislik harikası yöntemleri kullanırlar.

Sivri Sineklerdeki Kimyasal Sensörler:

Nefes veren bir kartal sivrisineğin görüş alanına girmiş olur.

Memelilerin ve kuşların nefeslerindeki karbondioksit gazını ve laktik asiti 36 metreden algılayabilirler.

Sivri Sineklerin Görüntü Algılama Yetenekleri:

Kıyafetiniz dış ortam ile kontrast oluşturacak renklere sahip ise sivrisinekler “hareket ediyorsa yaşıyordur stratejisini güderler ve sizi kanlı canlı bir av olarak algılarlar.

Isı algılayıcısı sayesinde damar yolunu milimetrik hassasiyette tespit eder.

Sivri Sineklerin Isı Algılama Özellikleri:

Sivrisinekler ısı algılayabilirler, yeterince yaklaşabilirseler sıcak kanlı memelileri ve kuşları tespit edebilirler.

Tüm bu indirgenemez kompleks özellikler tesadüfler sonucu değil, tam da canlının ihtiyaç duyduğu yerde özel olarak keskin sınırlar içerisinde var edilmiş yani yaratılmıştır.

Sivri sinekleri yukarıdaki özellikler ile “sivri sinekler nasıl görür” sorusuna kısa-özet bir cevap getirilmiş gibi görünüyor.

Ancak sivri sineklerin sahip oldukları uçuş yetenekleri için saniyede 500 defa kanat çırpması, (erkek sivri sineklerde yer alan) hassas duyu organları ile dişisinin yerini sesinden tespit edebilmesi ve fizik kanunlarını bilircesine suyun üzerinde yada ters olarak bir tavanda durabilmesini sağlayan ayak yastıklarına sahip olması gerekiyor. Tabi tüm bu özellikler ilk sivrisinekten beri var olmalı, olmasaydı neslini devam ettiremeyeceği için şu anda zaten bu yazıyı yazıyor olamazdık.

30 milyon yıllık sivrisinek fosili

İşte bu çarpıcı tespiti doğrulayan bir dizi soru listesini aşağıda paylaşıyoruz:

130 milyon yıllık sivri sinek fosili, bilinen en eski kan emici.
  • Kanın pıhtılaşma gibi bir özelliği olduğunu sivrisinek nereden bilmektedir?
  • Kestiği dokunun canlı olduğunu, bu işlemin avına acı vereceğini nasıl öğrenmiş ve bu probleme karşı nasıl olup da bir uyuşturma tekniği geliştirmiştir?
  • Ameliyat öncesinde lokal anestezi yapmak insanoğlunun tıp bilimi yardımıyla geliştirdiği bir tekniktir. Sivrisinek bu ilme nasıl vakıf olmuştur?
  • Bu sıvıların laboratuvar şartlarında bile sentezlenmesi son derece güçken, sivrisinek bu sıvıya nasıl sahip olmuştur?
  • Uyuşturan ve kanın pıhtılaşmasını engelleyen bu sıvının, deriyi delecek olan kesici bıçakların içinde bulunuyor olması nasıl açıklanır?
  • 1 cm’lik bir canlının 0.1 cm uzunluğunda, yaklaşık 0.01 cm çapındaki borusunun içinde oldukça üstün bir mekanizmanın yerleştirilmiş olması, üstelik şimdiye kadar var olan bütün sivrisineklerde istisnasız bu sistemlerin ve bilgilerin var olması nasıl açıklanabilir?

Tüm bu soruların cevapları sivri sinekleri, kanlarını emdikleri canlıları, bu canlıların yer aldığı doğal ortamları, dünyayı ve kainatı yoktan var eden üstün bir Aklı yani Yaratıcıyı düşünmeye sevk eder.

Biyoloji, fizik, kimya, matematik, paleontoloji tüm bunlar bilimdir ama “tesadüfen oldu” diyen “evrim teorisi” bilim değildir. KesinBilgi.net – ???

Kaynaklar:

User Review
5 (1 vote)

2 Yorum

  1. deniz
    deniz 9 Mayıs 2019

    Kaynakça neden yok?

    • Kesin Bilgi
      Kesin Bilgi 13 Mayıs 2019

      Merhaba,
      Hatırlatmanız üzerine yazımızı revize ettik ve ilham aldığımız diğer birkaç içeriği kaynaklar alanında belirttik.

      Takibiniz için teşekkür ederiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.