Diyelim ki yaralandınız, bedeninizde bir doku kaybı yada hasarı oluştu şu anki teknoloji ile en temel cerrahi müdahale yapılıp hastaneden taburcu edilirsiniz. Ancak bu durumda kaçınılmaz olarak bir uzvunuz yada bedeninizin bir bölümü kusurlu/eksik kalacaktır.
Ancak yeni bir tıp teknolojisi bu soruna bir çözüm olabilir. Bir makine ye bedeninizin hasarlı/eksik bölümünün 3 boyutlu çizimi girilerek o bölge o makinede üretilir ve hasarlı alan düzeltilmiş olur.
Bahsettiğimiz teknoloji size biraz bilim kurgu gibi gelebilir ancak Harvard Üniversitesi “Wyss Biologically Inspired Engineering” Biyolojiden İlham Alan Mühendislik Fakültesi ve Harward Uygulamalı Bilimler ve Mühendislik fakültesinde yapılan araştırmalar sonucu 3B yazıcı benzeri bir teknoloji kullanılarak, doku kaybı yada hasarlı doku bölgelerinde kullanılmak üzere yapay dokular üretilebiliyor.
Aslında burada üretilen doku için yapay kelimesi kullansak da gerçekte bu üretim sisteminde tamamen hastanın kendi hücreleri kullanılıyor. Tıpkı kumaş gibi, canlı hücreleri birbirine bağlayarak bu cihaz ile dokunur.
Tabiki bu teknoloji şu an mükemmel değil, bu yüzden üretilen dokunun kalınlığı ve uygulaması şu an halen test aşamasında.
Aşılması gereken bir takım zorluklar var, örneğin çok ince yapılırsa doku sağlamlığını kaybediyor, çok kalın yapılırsa da orta tabakalarda dokunarak yerleştirilen hücreler yeterince oksijen alamadığı için bu bölgelerde çok fazla nitrojen ve karbondioksit birikimi oluşuyor, buda dokunun daha hızlı tahrip olmasına sebep oluyor.
Doku üretimini anime eden video:
Biyoloji, fizik, kimya, matematik, paleontoloji tüm bunlar bilimdir ama “tesadüfen oldu” diyen “evrim teorisi” bilim değildir.
KesinBilgi.net – ???
Kaynak:
An Essential Step toward Printing Living Tissues
İlk Yorum Sizden Gelsin