"Enter"a basıp içeriğe geçin

Zarafet Simgesi Flamingolar

Okuma Süresi: 3 dakika

Göz alıcı renkleri ve estetik görünümleriyle flamingolar, çamurun bol olduğu göllerde koloniler halinde yaşarlar. Bu kuşlar anadoluda “allı turna” olarak bilinirler.(1) Pembe renkli bir su kuşudur.

Tüylerinin rengi, açık pembeden kırmızı arasında değişir. Flamingo’lar pembe rengini,sığ sularda çok fazla tükettikleri tek hücreli organizmalar olan mavi-yeşil alglerden alır. Yedikleri alfa-carotene (karoten) ve beta-carotene içeren besinler, tüylerin rengini belirler. İsimlerine rağmen mavi-yeşil algler,kırmızı,mor,kahverengi , sarı hatta turuncu olabilirler.

Flamingolar koloni içinde çiftler halinde yaşarlar. Çiftler her yıl üremez. Üreme dönemleri belirli bir döneme bağımlı değildir. Ama yağmur zamanları, çiftleşmeleri için en uygun zaman aralığıdır.

Yurdumuzda en iyi Denizli/Çardak hava alanının bulunduğu Acıgöl’de gözlemlenir. (2)

Bulundukları ortamda kuş gruplarının birey sayısı 1 milyonu bulabilir.

Genelde yengeç, karides, artemia gibi eklem bacaklı hayvanları, karınca larvası ve yosun yerler. Aşağı doğru eğik gagaları sayesinde, yiyecekleri çok zor ortamlarından dahi çıkarabilirler.

Ebeveynler bu yuvayı yaparken çamuru, küçük taş parçalarını ve dökülmüş olan tüylerini kullanırlar. Kullanılan bu karışım çok çabuk kuruyabilmektedir.

Yuva, 30 cm yüksekliğindedir. Yuvanın yüksek olması sayesinde suların yükselmesi halinde yumurtayı sudan korunmuş olur. Bütün Kuşlar gibi flamingolarda yuva yapmak için her zaman en güvenli yerleri ararlar ve Afrika’nın yakıcı soda göllerinin en ücra köşelerini seçerler. Bu Kuşlar su geçirmez yumurtalar yumartlarlar. Buna rağmen flamingolar, gölde su taşması ihtimaline karşı, yumurtalarını çamurdan yaptıkları özel yuvaların üstünde korumaya alırlar. Ayrıca yuvanın üstü biraz da olsa daha serindir. Çünkü zemin seviyesinde sıcaklık 50 dereceye kadar çıkabilir. Yavru yumurtadan çıktıktan sonraki ilk 6 gününü yuvada geçirir, en korunmasız olduğu zamanlar da bu zamanlardır ve tamamen anne-babasına bağımlıdır. (3)

Savunmasız olduklarından genelde geceleri uçarlar ve ıssız bölgelerde ürerler. Her dişi, konik yuvasına birer yumurta bırakır. Yavrular yumurtadan çıkana kadar eşler sırayla kuluçkaya yatar. 30-32 günde yavrular çıkar. Ördek iriliğinde olan yavrular, gri renklidir. İki aylık olana kadar anne ve babaları tarafından beslenir. 100 günlük olunca uçarak ayrı topluluklar kurarlar. Düzenli üremeleri yoktur. Her yıl veya 3-4 yılda bir kere yumurtlayanları da vardır.

Perde biçimindeki ayakları yüzmelerini kolaylaştırır. Ayakların yassı ve geniş bir yapıda olması sayesinde flamingolar yumuşak çamur üzerinde batmadan kolaylıkla yürürler.

Yırtıcı hayvanlar, çamurun yakıcı olmasından dolayı bu ortama giremezler. Ancak yetişkin flamingolar uzun bacakları sayesinde bu yakıcı çamurlardan etkilenmezler. Yuvadan düşmesi yavrular için tehlike oluşturur. Bu yüzden yetişkin flamingolar, yavrularını güvenli bölgeye tırmanmak için sık sık teşvik ederler.(4)

Bu canlılardaki tasarım ve süslü güzel tüyler, elbette başıboş kendi kendine oluşmuş değildir. Bizler şuurlu varlıklar olarak etrafımızı algılar ve bu algılar çerçevesinde bir takım kararlar alarak evimizi yada kıyafetlerimizi planlarız.

Ancak doğadaki diğer tüm canlılar gibi flamingolar kendi başlarına karar alıp genetik mühendisliği çalışması gerçekleştirerek genlerinde bu bilgileri var edemezler. Bu canlılar yedikleri alglerden tüylerinin pembeleşeceği konusunda gerekli biyolojik organizasyonu planlayamazlar, yada su basmalarını ve sıcaklık farklarını hesaplayarak yuvanın harcını yüksekliğini planlayamazlar. Tüm flamingolar ilk yaratıldıkları andan beri bu bilgilerle birlikte yani (iç güdü olarak) genlerine kodlanmış bir şekile var edilmişlerdir.

Tesadüfün yaratıcı güç olamayacağı hakkında şu makalemizi okumanızı öneririz: https://www.kesinbilgi.net/tesaduf-gercekte-nedir/


Biyoloji, fizik, kimya, matematik, paleontoloji tüm bunlar bilimdir ama “tesadüfen oldu” diyen “evrim teorisi” bilim değildir.

KesinBilgi.net – ???


Kaynaklar:

  1. https://tr.wikipedia.org/wiki/Flamingo
  2. http://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/denizli/gezilecekyer/aci-gol-cardak-golu
  3. http://m.harunyahya.org/tr/Bunlari-Biliyor-Musunuz/10609/Flamingolardaki-Tasarimi-Biliyor-musunuz
  4. http://harunyahya.org/tr/Canlilar-Dunyasi/212298/flamingo-yuvalari
Sending
User Review
5 (1 vote)

İlk Yorum Sizden Gelsin

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak.